Jak vybrat outdoor obuv?

17.04.2013

Každý ví, že se špatnou outdoor obuví se příjemný výlet promění v peklo, proto je dobré věnovat výběru vhodné obuvi dostatek pozornosti. Vyplatí se to.

Oproti době dávno minulé je výběr obrovský. Což paradoxně vede k tomu, že člověk může mít problém koupit správný výrobek. Orientovat se jen podle ceny se může pak v terénu krutě vymstít.

Vybrat si tu správnou outdoor obuv není ale nic těžkého, stačí se držet těchto rad. Při nákupu jakékoli turistické obuvi je nezbytné věnovat pozornost podražce. Ta by měla být dostatečně tvrdá, abyste pak během výletu necítili každý kamínek. To, jestli mají boty vhodnou obuv, zjistíte jednoduchým testem. Pokusíte se ohnout špičku a patu boty směrem nahoru k sobě. Čím hůř to jde, tím lépe. Máte-li otestovánu podrážku, můžete přesunout pozornost k tomu, jak je spojen svršek boty s podrážkou. Nejlepší možností je, pokud jsou boty v tomto kritickém místě šité.

Spolehlivá outdoor obuv by měla mít i dobře vyztuženou špičku vyrobenou z materiálu, který snese nějaké to zakopnutí a snadno se nepromočí.

Dalším kritickým faktorem je upínací systém. Zde je jedinou volbou tkaničky. Nejspolehlivější jsou klasické dírky vyztužené kovovými kroužky. Horší alternativou jsou různě připevněná kovová nebo plastová očka. Nejhorším typem pak jsou textilní úchytky.

Co se týče materiálu, nejuniverzálnější je celokožená outdoor obuv. Textilová je lehčí a prodyšnější, ale prostě nevydrží to co celokožená.

Při zkoušení obuvi mějte na nohách silnější ponožky. Ty správné boty by měli být o palec větší než je vaše noha. Pořádně si boty vyzkoušejte, protože v terénu už bude pozdě.

I ty nejlepší boty doslouží. Při dobré péči, ale vydrží více. Proto nenechávejte svou obuv obalenou bahnem. Jednou za čas boty zevnitř vytřete. Nosíte-li boty celoročně, nezapomeňte čas od času nechat boty namočit přes noc do vlažné vody a pak hloubkově vyčistit například mýdlem bez detergentů a naimpregnovat.

Nejnovější články

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Oslava lásky: Trvalá podstata Dne svatého Valentýna

Každý rok 14. února lidé po celém světě oslavují lásku a náklonnost při Dni svatého Valentýna. Je to den plný romantických gest,...
19.02.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace