Mezipovrchové napětí na rozhraní voda olej

07.12.2013

Mezipovrchové napětí měřené na elektrických izolačních olejích poskytuje citlivé výsledky detekce malých množství rozpustných polárních kontaminantů a oxidačních produktů. Vysoká hodnota pro minerální izolační olej představuje absenci nežádoucích polárních kontaminantů, nízká hodnota mezipovrchového napětí pak indikuje vysoký stupeň zestárnutí použitého izolačního oleje. Rychlost poklesu mezipovrchového napětí je ovlivněna především typem izolačního oleje, provozní teplotou a přístupem vzduchu, tedy hraje také roli, zda je transformátor hermetizovaný či nikoliv.

Velmi rychlé snížení mezipovrchového napětí u nového oleje pak může být indikací nekompatibility mezi olejem a ostatními materiály použitými v transformátoru jako jsou laky a těsnění. Zkouška je nejčastěji užívána pro indikaci stupně opotřebení provozně užívaných olejů.

Se snížením mezipovrchového napětí pak úzce souvisí i možnost tvorby sedimentů a kalů. Sediment (kal) je v  oleji již přítomný nerozpustný materiál, obsahující především produkty oxidace pevných a kapalných izolantů. Kal je polymerizovaný produkt degradace pevných a kapalných izolačních materiálů. V oleji je rozpustný jen do určité meze, nad tuto mez začíná vypadávání kalu z izolačního oleje a vypadlý kal přispívá jako další složka k sedimentu, ve kterém mohou být i další produkty, jako např. částice z pevné izolace, či jako cizí materiál (nečistoty).

Vyhodnocení řady metod, mimo jiné i mezipovrchového napětí sedimentů a kalů olejových transformátorů, uvádí norma ČSN EN 60422 z ledna 2007, nově revidovaná v září 2013.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace