Řecko a jeho ostrovy

16.01.2019

Řecká republika je k nalezení na nejjižnějším výběžku Balkánu. K tomu je pak třeba přičíst i více než 2 tisíce ostrovů. Největšími z nich jsou ostrovy Kréta, Rhodos a Euboia. Řecko hraničí s Tureckem, Bulharskem, Makedonií a Albánií. Jeho břehy omývají vody několika moří - Egejského, Krétského, Thráckého, Středozemního a Jónského. Celkem Řecko zabírá plochu 131.940 čtverečních kilometrů. Východ Řecka navíc může být pyšný na jedno z nejdelších pobřeží v Evropě. To se táhne v délce asi 15 tisíc km.

Řecko bylo ve starověku nejen centrem umění a filosofie, ale třeba také politiky a vědy. V současnosti se považuje za kolébkou evropské vzdělanosti. Bylo též zemí starobylých Bohů, kteří ji velkolepě rozmazlovali. Narodili se tu velcí myslitelé, filozofové i vládci. K nim patřil například Platón, Aristoteles a Alexandr Veliký. Bylo rovněž vlastí mýtického krále Mínoa. Řecko vstoupilo do povědomí také coby místo narození nejstaršího řeckého básníka Homéra. Jemu se připisuje sepsání eposů Ilias a Odysseia. Dnes se země může chlubit poutavou historií i pestrými kulturními tradicemi.

Během antiky se v Řecku nacházely hned 4 ze slavných sedmi divů světa starověku. Byli jimi Kolos Rhodský na ostrově Rhodos, Diova socha v Olympii na Peloponésu, mausoleum v Halikarnassu (současný Bodrum) a chrám bohyně Artemis v Efesu (současné turecko). Dědictví pradávné řecké civilizace je v zemi stále živý. Důvodem je spoustě dochovaných velkolepých památek. Právě tyto památky, společně s okouzlující přírodou a příjemným podnebím, vábí do Řecka každým rokem velké počty turistů z nejrůznějších částí světa.

Kromě bohaté a velmi zajímavé minulosti se Řecko chlubí krásnou a různorodou krajinou. V Řecku se střídají vysoká pohoří s úrodnými nížinami. Podél břehů jsou roztroušeny větší či menší ostrovy. Ty tvoří více než pětinu rozlohy Řecka. Ze všech ostrovů však pouze na 78 trvale žije více než 100 obyvatel. Mezi nejznámější souostroví náleží Severní a Jižní Sporady, Kykladské ostrovy, Dodekanéské a Jónské ostrovy. Jako nezařazené ostrovy bývají označovány Kréta a Evia. Kréta je také největším ostrovem Řecka. Na řeckých ostrovech je stále k vidění tradiční způsob obživy ostrovanů. V pevninském Řecku se nacházejí významná horstva. Těmi hlavními jsou Rodopy, pohoří Pindos nebo Helenidy. Nejvyšší horou Řecka je 2.919 metrů vysoký Olymp. Avšak hornaté jsou také některé z ostrovů, například Kréta.

V řeckých letoviscích panují vhodné klimatické podmínky k dovolené. Ty umožňují rekreaci u moře po dobu nejméně 5 měsíců. Zdejší subtropické podnebí s horkými léty a mírnými zimami je pro Středomoří typické. Během nejvyšší letní turistické sezóny, což znamená červenec - srpen, ohřívají zemi větry z afrického kontinentu. V tomto období teploty často přesahují hranici 40˚C. Podél břehů pevninského Řecka i mnoha ostrovů vyrostla moderní rekreační letoviska. Ta nabízejí kvalitní ubytovací zařízení, vyhlášené restaurace, spoustu zábavy i pestré sportovní vyžití.

Řecko je v současnosti domovem přibližně 11 milionů obyvatel. Z nich více než 1/3 obývá metropoli Athény. V Řecku žijí obrovské počty přistěhovalců z okolních zemí. Hlavně z Makedonie, Albánie a Turecka. Původní Řekové jsou z velké části ortodoxního vyznání. Athény jsou nejnavštěvovanějším místem v zemi. Velkým lákadlem pro turisty je zejména slavná Akropole s významnými chrámy. Stojí tady i Pantheon, zasvěcený bohyni Athéně. K vidění je i Erechteion s překrásnými ženskými sochami v průčelí. Turisté také s oblibou navštěvují Dionýsovo divadlo či Panathénský stadion. Druhým největším městem je s milionem obyvatel Soluň. Ta je situovaná na severozápadě země. Za návštěvu stojí historicky důležitá místa jako Korint, Mykény, Delfy, Olympii nebo Epidaurus. K nejnavštěvovanějším památkám patří kláštery Meteora, vystavěné vysoko na skalách. Mystickou pověstí je opředena mnišská republika na poloostrově Athos. Ten je součástí Chalkidiki a ženám je přístup zakázán. Řecko se momentálně může pochlubit 17 památkami, které byly zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO.

Převážná část návštěvníků Řecka však nepřijíždí do země kvůli památkám. Přitahují je sem nádherné pláže, skvělé koupání, potápění a další vodními sporty. Kdo už někdy prožil dovolenou na jednom z řeckých ostrovů, jistě nelitoval. Pro řecké ostrovy jsou typické bílé domky s modrými okenicemi, větrné mlýny a malebné kostelíky. Nezapomenutelná je kupříkladu návštěva ostrova Santorini. Na něm si můžete užit nefalšované Řecko. Za návštěvu stojí také ostrov Kos, ležící nedaleko hranice s Tureckem. Každý ostrov je jiný a něčím jedinečný. Poklidný řecký styl života je možné si do sytosti vychutnat i na poloostrově Chalkidiki, Olympské riviéře nebo poloostrově Peloponés.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace