Proč na Krétu?

24.01.2019

5. největší ostrov Středozemního moře a největší z ostrovů Řecka se rozkládá na ploše 8.336 km2. Kréta měří více než 250 kilometrů od východu k západu. Šířka kolísá od asi 60 kilometrů na nejširším místě a pouhých něco málo přes 10 kilometrů v místě nejužším. Pobřeží Kréty má na délku o něco více než 1.000 kilometrů. Ze severu je ostrov omýván Krétským mořem, z jihu vodami Libyjského moře. Krétský povrch vyniká vysokým horstvem, jež udává jeho ráz. Nejvyšším vrcholem je Mt. Psiloreiti o výšce 2.456 metrů v pohoří Idi. I další hory mají úctyhodnou výšku.

Trvale bydlí na ostrově více než půl milionu obyvatel. Téměř 50% z nich má trvalé bydliště v největších městech. Dnes je hlavním městem ostrova Iraklio. Nebylo tomu tak ale vždy. Dříve byla hlavním městem Chania. Obě města mají mezinárodní letiště.

Ostrované jsou bezpochyby hrdí a pohostinní lidé. Nikam se neženou a řadí se k nejdéle žijícím lidem na světě. Hlavním důvodem je olivový olej, jehož jsou největší konzumenti na planetě. S olivovým olejem se v nejrůznějších formách návštěvníci ostrova Kréta střetávají během celého pobytu. Dokonce i zdejší sladkosti bývají hlavně ztužený olivový olej s cukrem.

Kréta se dělí na 4 kraje. Těmi jsou na západě ležící Chania, následuje Rhetymno, Heraklion a na konec Lassithi. Hlavními městy jsou Chania (60.000 obyvatel), Heraklion (120.000 obyvatel), Rhetymno asi 25.000 obyvatel a nejmenší Agios Nikolaos s jen asi 7.000 obyvateli. Z perspektivy návštěvníků Kréty je však lepší dělit Krétu pouze na tři regiony. Těmi jsou východní, střední a západní Kréta. Turistické brožury pak Krétu často dále dělí na severní a jižní pobřeží.

Sever Kréty

Severní část Kréty je zásadně ovlivňována turistikou. Letoviska leží rozprostřena od východu k západu. Prázdninová střediska podél pobřeží propojuje hlavní silnice. Ta bývá někdy označována jako Krétská dálnice. Krétské moře je klidnější. Voda v něm teplejší a pláže se svažují jen pozvolna. Tento region je tak vhodný k rodinné dovolené a skvěle se tady budou cítit i méně zdatní plavci. Navíc je moře v místních zálivech téměř bez vln. Turisté si tu mohou připadat jako na koupališti.

Jižní pobřeží

Jižní region turistika ovlivňuje jen málo. Turisty tady neobtěžují diskotéky a zástupy dalších lidí. Pobyt je tady klidný a odpočinkový. Libyjské moře je chladnější a docela často zde fouká. Na moři jsou místy silné proudy. Pláže se strmě sklánějí do hloubky. Jih ostrova není moc vhodný pro horší plavce. Nejsou tu k dispozici ani vodní zábavní parky. Na druhou stranu je tu moře vhodnější pro potápění.

Krétská východní část

Východní Kréta se rozkládá od východního okraje Heraklionu přes celé Lassithi. Lassithi je mimochodem nejvyprahlejší částí Kréty. I přesto se tady daří olivovým keřům. Ráz krajiny diktuje relativně nízké, zato však drsné horstvo Tripti. Východ Kréty je místem kontrastů. Lidnaté turistické oblasti severní části přecházejí v klidné, téměř liduprázdné obce na jižním a východním pobřeží. Vnitrozemí se specializuje hlavně na zemědělství. Porovnání se západní Krétou je vcelku chudé.

Okolí hlavního města Ágios Nikólaos je častým a populárním cílem cestovních kanceláří. V okolí letovisko Stalida mají turisté spousta noční zábavy. Ke shlédnutí lákají tradiční vesničky a nachází se tu také populární pláž s palmami Vai.

Střed Kréty

Nejvíce turistů míří právě do těchto míst. A to buď rovnou do hlavního města Heraklion, či do některého z letovisek na severním pobřeží. Těch je zde skutečně hodně. Zajímavé je, že asi 50% veškerých ubytovacích kapacit na ostrově se nachází v této oblasti. Středu ostrova vévodí hory Ida. To v překladu znamená Bílé hory. Od východu sem zasahují hory Dikti. Na jihu leží planina Messara. Ta je jednou z nejúrodnějších částí Kréty. Díky tomu se střed ostrova stal nejdůležitějším centrem zemědělství.

V této oblasti je k nalezení spousta důležitých archeologických památek. Nejznámějším je bezpochyby palác Knossos nedaleko Heraklionu. Kromě příjemných letovisek a kvalitních pláží je tato krétská oblast výhodná i z hlediska poznávání Kréty. Ze zdejších prázdninových středisek je to jen kousek do velkých měst Rhetymno a Heraklion. Dá se do nich rychle dopravit hromadnou dopravou nebo lodí. Vypůjčené auto pak přibližuje celou Krétu.

Západ ostrova Kréta

Západ je nejzelenější a nejhornatější částí ostrova. Krajině dominují majestátné Bílé hory (v překladu Lefka Ori). Jejich výška dosahuje 2.500 m.n.m.. Pohoří se prudce svažuje k Libyjskému moři a k nalezení jsou tu četné soutěsky a kaňony. Nejznámější z nich je soutěska Samaria. Ta je druhou nejdelší a současně nejhlubší soutěskou v Evropě.

Západní část Kréty je vcelku úrodná. Pěstuje se zde spoustu oliv a citrusových plodů. Sever skýtá řadu vynikajících pláží a turistických cílů. Leží tu i dvě nejhezčí města Kréty Rhetymnon a Chania.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace