Ochrana proti vlhkosti

23.09.2020

Jak vyřešit vlhkost zdiva - téma mnohokrát probírané a často diskutované se s příchodem podzimu a s ním spojených srážek a zvýšené vlhkosti opět otevírá. Ačkoli máme realitivně teplé a slunné září, podzim už nedochvilně ťuká na dveře a jistě s sebou přinese srážky, vítr, ochlazení a celkové zvýšení vlhkosti. Je tedy na místě otázka, zdali jste (zejména tedy vaše zdivo) připraveno, aby těmto jevům odolalo. Je?

Hydroizolační vrstva

Součástí každého zdiva (zejména toho, které je v kontaktu s okolním prostředím v úrovni země) by měla být i hydroizolační vrstva. Jak již sám název napovídá, jedná se o vrstvu, která chrání zdivo před vzlínající okolní vlhkostí. Je to vrstva, která nedovolí vlhkosti prostoupit do vnitřích struktur zdiva a postupně je devastovat. Aby bylo zdivo spolehlivě ochráněné, je třeba, aby hydroizolace kromě své existence byla také kvalitní a správě aplikovaná. Pokud není hydroizolace odborně provedena, brzy se objeví následky například v podobně solných map a plísní.

Co když hydroizolace chybí?

Nejste si jisti, zdali vaše zdivo je schopno okolní vlhkosti bez problémů odolat? Nezoufejte, ještě je k dispozici řešení, které dokáže chybějící (resp. nekvalitní) hydroizolační vrstvu zdivu dodatečně dodat. Jedná se o proces sanace zdiva, konktrétně pak například pomocí injektáže zdiva.

Sanace zdiva jako řešení

Sanace zdiva je celá disciplína v rámci stavitelství, která se věnuje právě nechtěnným prostupům vlhkosti do zdiva. Zároveň také nachází postupy a popisuje metody, jak se lze s touto nepříjemností vypořádat – tj. jak lze odborně zasáhnout a situaci napravit. Obecně lze říci, ze hlavním principem je dodání hydroizolační vsrtvy za pomocí nejrůznějších metod. Často používaná je, jak již bylo zmíněno,  sanace zdiva metodou injektáže. Do zdiva se navrtají otvory a vpraví se do něj speciální injektážní hmota, která má následně funkci jakési bariéry, přes kterou se vlhkost nedostane.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace