Vše okolo sázení rajčat

06.06.2023

Zasadit rajčata správně je důležité pro jejich zdravý růst a plodnost. Zde je několik kroků, které můžete následovat:

Volba vhodného místa

Rajčata potřebují dostatek slunečního světla, ideálně minimálně 6 až 8 hodin denně. Vyberte místo ve vaší zahradě, které je dobře osvětlené.

Příprava půdy

Rajčata preferují dobře odvodněnou a písčitou půdu s pH mezi 6 a 7. Před výsadbou můžete do půdy přidat kompost nebo dobře rozložený hnůj, aby se zlepšila její struktura a živinová hodnota.

Vzdálenost mezi rostlinami

Rajčata by měla být zasazena ve vzdálenosti asi 45-60 cm od sebe. To jim poskytne dostatek prostoru pro růst a rozvoj kořenového systému.

Výsadba

Vykopáním dostatečně hluboké jámy pro kořeny rostliny připravte prostor pro zasazení rajčat. Odstraňte spodní listy a zasaďte rostlinu tak, aby byla ponořena hluboko v zemi. Ujistěte se, že místo, kde se stýkají stonky a kořeny, je zakopáno alespoň o 2,5 cm hlouběji než v původní nádobě.

Podpěra a vazba

Rajčata jsou plazivé rostliny, které potřebují podporu pro růst. Hned po výsadbě připevněte rostlinu ke kůlu nebo kleci, která ji bude držet vzpřímeně. Postupně v průběhu růstu pravidelně provádějte vazbu, aby se zabránilo polámání větví a snazšímu přístupu světla ke všem částem rostliny.

Zalévání a hnojení

Pravidelně zalévejte rajčata, aby půda zůstávala vlhká, ale ne přemokřená. Hnojte rostliny hnojivem bohatým na dusík, fosfor a draslík, což podporuje zdravý růst a tvorbu plodů.

Ochrana před škůdci

Monitorujte rostliny a včas reagujte na případné škůdce nebo nemoci, které by mohly napadnout rajčata. Použití organických postřiků nebo pesticidů může pomoci chránit rostliny.

Pravidelná péče

Odstraňujte výhonky (nebo také "vodní výhonky") vyrůstající z rohů listů, abyste zlepšili průtok vzduchu a omezili riziko onemocnění. Pravidelně prohlížejte rostliny, odstraňujte vadné listy a podporujte zdravý růst.


Sledováním těchto kroků byste měli mít dobrý základ pro úspěšné zasazení a pěstování rajčat. Nezapomeňte, že různé odrůdy rajčat mohou vyžadovat specifické podmínky, proto se vždy zaměřte na konkrétní doporučení pro danou odrůdu, kterou máte v úmyslu zasadit.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace