Turecké Pamukkale

09.05.2013

Pokud letos budete svou letní dovolenou trávit v Turecku v oblasti Bodrum a chcete zažít něco opravdu netradičního a zajímavého, pak se vypravte do Pamukkale neboli „bavlněného hradu“. Zde můžete spatřit přírodní fenomén, který jen tak někde neuvidíte.

Jde o větší kopec, asi 3 kilometry široký a 160 metrů vysoký, na kterém se utváří kaskádovité terasy. Vše vzniklo díky tektonickému zlomu. Uprostřed kopce se vytvořilo koryto, ve kterém teče potok, jehož voda obsahuje rozpuštěné minerály a vápník. Vzhledem k tomuto složení se vše, co se s touto vodou dostane do kontaktu, obalí bílým práškem a po několika letech prakticky zkamení. Celé koryto se tak proměnilo v bílou krásu, která vypadá jako sníh.

Turci se snažily tuto krásu ještě více jak se říká dotáhnout a tak vytvořili mezi kaskádami malé bazénky z betonu, které se během několika dní obalily bílým práškem a splynuly tak s prostředím. Výsledkem jsou šedé bazénky a brouzdaliště, ve kterých jste si mohli dříve sednout a kochat se okolím. V současnosti je ale koupání v těchto jezírkách zakázáno z důvodu ochrany této přírodní památky, která je zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Jenže aby toho nebylo málo, úřady v Turecku povolily na vrcholku kopce stavbu několika luxusních hotelů. Ty ale pramen tak narušily tak, že potok je nyní velmi slabý a nestabilní a často i bez vody. Díky lidskému zásahu tak toto místo velice strádá a může se stát, že za pár let pramen zcela vymizí.

Vstupné do Pamukkale se pohybuje v přepočtu kolem 220 Kč. Při návštěvě si budete muset sundat boty a procházet se bosi, abyste vápníkové útvary nezničili.

Nejnovější články

Ochrana proti komárům

Komáři jsou v České republice poměrně častým problémem, zejména v letních měsících. Jejich přítomnost může být velmi...
05.09.2024

Ideální snídaně pro sportovce: Klíč k maximálnímu výkonu

Snídaně je považována za nejdůležitější jídlo dne, a to zejména pro sportovce, kteří potřebují dostatečnou energii a živiny pro...
22.05.2024

Navštivte nás na FB

Chcete mít odkaz na váš web na Facebooku?


Chcete publikovat článek?

Pro publikování vašeho článku využijte kontaktní formulář, kde se dozvíte i cenu za zveřejnění.


Magazín o bydlení

Navštivnte magazín zaměřený výhradě na bydlení, architekturu a stavebnictví. I zde je možnost publikování vašeho článku.




Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace